Dania dla dzieci
ŻYWIENIE DZIECI
Według d. n. med. Andrzeja Stawarskiego "żywienie dzieci od najmłodszych lat ma bardzo istotne znaczenie dla ich zdrowia oraz prawidłowego rozwoju somatycznego, motorycznego, intelektualnego, psychicznego, emocjonalnego i społecznego". Czy dziecko będzie w przyszłości cieszyło się dobrym zdrowiem i odważnie podejmowało różnorodne wyzwania, zależy w dużej mierze od nas rodziców. I choć jest to ogromna odpowiedzialność to jednocześnie jest przyjemnością i radością z każdej chwili poświęconej dziecku.
( materiał źródłowy zaczerpnięty z poradnika thermomix- edycja pierwsza 2018).
Propozycje dań :-)
1- Mufinki jajeczne:
Składniki:
- 40 g. brokuła
- 10 g groszku zielonego
- 30 g papryki czerwonej
- 40 g jaja
- 8 g ser gouda
- 1 g olej rzepakowy
- 10 g śmietana 12 %
- 5 g miod
Sposób przygotowania:
1- spód blaszki do mufinek posmarować oliwą
2- warzywa ugotować, zmieszać, włożyć w formę
3- jajko roztrzepać ze smietaną, wylać na warzywa
4- posypac serem
5- piec 10 -15 min aż jajko się zetnie
2- Pasta czekoladowa
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- kakao naturalne - około 1 łyżki
- garśc orzechów
Sposób przygotowania:
1- rozgnieść banana widelcem lub zblendować
2- orzechy (ziemne, nerkowce, włoskie) zblenduj lub zawiń w woreczek i rozgnieć
3- wymieszaj i dodaj kakao dla odpowiedniego koloru i smaku
3- Pasta z białej fasoli
Składniki:
- szklanka białej fasoli (namoczonej i ugotowanej)
- 2 łyżki koncentratu pomodorowego lub świeży pomidor
- 2 łyżki oleju
- cebula
- 1- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- majeranek
- kminek
- ostra papryka i sól
Sposób przygotowania:
1- fasolę zmiksuj z koncentratem i olejem
2- podduś drobno posiekaną cebulę i ponownie zmiksuj
3- dopraw majerankiem, kminkiem, pieprzem i solą
4- pastę można posypać koperkiem lub szczypiorkiem
5- podawaj z ulubionym pieczywem
4-Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami:
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (namoczona na 12 godz i ugotowana)
- 6 sztuk suszonych pomidorów
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- ćwiartka pomidora
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1- ziarna słonecznika upraż na suchej patelni
2- zblenduj wszystkie składniki
3- podawaj z ulubionym pieczywem
4- kanapkę można udekorować pomidorem pokrojonym w plasterki i zieloną sałatą
5- Minipizze - palce lizać :-)
Składniki:
- 1 duża cukinia ( o większym przekroju)
- 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, tyle plasterków szynki, ile krążków wykroiliśmy z cukini
- ulubione dodatki: np. kukurydza, rukola, ser, pomidory koktajlowe
Sposób przygotowania;
1- plastry cukini (1,5 - 2 cm grubości) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
2- smarujemy je koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami
3- nakładamy dodatki: szynkę, pomidorki, ser, kukurydzę itp.
4- pieczemy w tem. 220*, aż ser się rozpuści i zarumieni
5- po wyjęciu z piekarnika nakładamy na minipizze rukolę
6- pyszne i lekkie - smacznego :-)
6- Mus z dyni i jabłka:
Składniki:
- 25 g bułka szwedka
- 20 g ser twarogowy
- 50 g dyni
- 150 g jogurt naturalny
- 50 g jabłko
- cynamon
- 5 g sok pomarańczowy
- 3 g cukier
Sopsób przygotowania:
1- dynię upiec
2- dodać jogurt, jabłko, sok z pomarańczy
3- całość zblendować
4- doprawić cynamonem
5- dosłodzić w miarę potrzeby
7 -Kolorowe frytki
Składniki:
- 2 bataty
- 2 marchewki
- 1 duży burak
- 1 korzen pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy, np.: czerwona papryka, pieprz, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
1- bataty i warzywa obieramy, kroimy w równe, niezbyt małe słupki
2- obtaczamy w przyprawach
3- układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą
4- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 - 190* (termoobieg) ok. 30 min (warzywa musza być lekko przypieczone)
5- wcinamy od razu po upieczeniu - ciepłe są najlepsze :-)
8- Owsiane kuleczki "Rafaello"
Składniki:
- 20 g płatki owsiane
- 40 g jabłko
- 10 g rodzynki suszone
- 5 ml mleko 3,2 %
- 5 g wiórki kokosowe
- 10 g masło
- cynamon
Sposób przygotowania:
1- masło rozpuścić
2- dodać płatki
3- pokrojone rodzynki, jabłko, mleko
4- z ciasta robić kulki
5- obtoczyć w wiórkach
9- Omlet z cukinią
Składniki:
- 30 g. cebuli dymki, pokrojonej na kawałki
- 10 g. oliwy z oliwek
- 300 g. cukini, obranej, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 30 g. serka kremowego
- olej, ilość do smażenia
Sposób przygotowania:
1- drobno pokroić cebulę dymkę, dodać oliwę i duśić na oliwie około 3 - 4 min.
2- dodać cukinię i razem chwilę duścić pod przykryciem ( nadmiar płynu odcedzić)
3- jajka i serek mieszamy i dodajemy do reszty składników
4- na patelni rozgrzac olej, wyłożyć na patelnię gotową masę tworząc omlet.
Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
10- Zdrowa nutella
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1/2 dojrzałego awokado
- 30 g namoczonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki ciemnego kako
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 30 g suszonych śliwek (wcześniej namoczyć)
- ok. 100 g mleka roślinnego ( plus minus do uzyskania pożądanej konsystencji)
Sposób przygotowania:
1- na kilka godzin przed przystąpieniem do robienia domowej nutelli, namaczamy orzechy laskowe oraz śliwki.
2- kolejno wszystkie składniki blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
*(jeżeli nie lubisz śliwek możesz zastąpić je np. daktylami)
3- gotowy krem przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.
11- Ciasteczka owsiane z bananami
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 20 g wiórków kokosowych
- 150 g bananów, pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
1- rozgrzać piekarnik do 180 *C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić
2- do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dodać banany, jajko, sodę, ekstrakt z wanilii i masło- rozdrobnić
3- łyżeczką nakładać okrągłe (2 cm) porcje ciasta na blachę w odstępach ok. 5 cm.
4- kulki ciasta spłaszczyć, naciskając każdą np. dnem szklanki lub dłonią
5- piec 15 min (180 *C)
6- ciasteczka podawać po ostudzeniu
12- Placki z zielonym groszkiem i twarogiem
Składniki:
- 300 g wody
- 150 g zielonego groszku
- 30 g cebuli dymki, pokrojonej na kawałki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeże tylko liście
- 1 jajko
- 60 g mąki pszennej
- 30 g twarogu, tłustego
- 30 g mleka
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- ojej, ilość do smażenia
Sposób przygotowania:
1- zagotować wodę
2- dodać groszek, gotować około 4 min - ostrożnie przecedzić przez sitko
3- rozdrobnić drobno cebulę dymkę i natkę pietruszki
4- dodać około 70 g ugotowanego groszku, jajko, mąkę, twaróg, mleko i sodę. Wszystko razem rozdrobnić.
5- dodać pozostałą część ugotowanego groszku, wszystko razem wymieszać
6- na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać na patelnię porcję ciasta tworząc placki około 4 cm. Smażyc z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru.
7- usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
8- placki można podawać z wybranymi owocami